Výroba, skladování, balení, přeprava, vývoz, dovoz, prodej potravin se považuje za provozování potravinářského podniku. Potravinářským podnikem je veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin.
Potravinami rozumíme:
- potraviny použitelné k jinému než původnímu účelu – potraviny bezpečné, které však nesplňují požadavky na jejich původní použití;
- potravinami živočišného původu potraviny stanovené definicemi uvedenými v bodech 1.1, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.1, 3.1, 3.4, 3.5, 3.6, 4.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6., 7. a 8.1 odrážce druhé a třetí přílohy I k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, mlezivo, krev, včelí produkty a maso krokodýlů;
- potravinu neznámého původu, u které nelze identifikovat provozovatele potravinářského podniku, který potravinu nebo její složku vyrobil nebo dodal jinému provozovateli potravinářského podniku.
Pod pojmem potravinářský podnik si můžeme představit např.
- provozy veřejného stravování, závodní jídelny,
- rychlé občerstvení, restaurace, hospody,
- obchody s potravinami, velkoobchodní prodejny, distribuční centra supermarketů, vinotéky, pivotéky,
- jatka, mlékárny, výrobny medu a včelích produktů,
- přepravu živočišných a neživočišných produktů (silniční, železniční, lodní a letecká přeprava), dovozce potravin, vývozce potravin,
- prodej potravin na tržišti a tržnicích, v pojízdných prodejnách apod.
Registrační povinnost provozovatelů potravinářského podniku:
Pro výrobu, skladování, balení, přepravu, vývoz, dovoz a prodej potravin musí mít podnikatel příslušné živnostenské oprávnění.
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k základním předpisům potravinového práva EU.
Registrace v případě potravin jiného než živočišného původu se provádí u Státní zemědělské a potravinářské inspekce a v případě potravin živočišného původu u Státní veterinární správy, a to v místě sídla podnikatele. Jedná se pouze o ohlašovací povinnost, vyplývající z § 3 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, kterou provozovatel potravinářského podniku oznamuje zahájení, změnu, ukončení výkonu předmětu činnosti. A to nejpozději v den, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu dozoru.
Při poskytování stravovacích služeb je oznamovací povinnost vůči Státní zemědělské a potravinářské inspekci (do 31. 12. 2024 to byly orgány ochrany veřejného zdraví - Krajské hygienické stanice). Oznámení předloží osoba, která hodlá provozovat stravovací službu, příslušnému inspektorátu SZPI v místech, kde má provozovatel jednotlivé provozovny. Více se můžete dozvědět kliknutím na odkaz SZPI anebo přímo registrační formulář naleznete v odkaze zde. Provozovatelé poskytující stravovací službu, kteří oznámili zahájení/změnu/ukončení činnosti místně příslušné KHS před 1. 1. 2025 podle předchozí právní úpravy, splnili svoji registrační povinnost a již nemusí zasílat oznámení SZPI.
Stravovací službou se rozumí výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci provozování hostinské živnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu.
Formuláře naleznete na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (www.szpi.gov.cz) a na webových stránkách Státní veterinární správy (http://eagri.cz/public/web/svs/portal).
Pro více informací můžete kontaktovat v případě potravin neživočišného původu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Květná 15, Brno 603 00, tel.: 542 426 625 (linka v provozu pouze v pondělí a středa od 8:00 do 15:30 hod.).
V případě potravin živočišného původu kontaktujte Krajskou veterinární správu pro Jihomoravský kraj, Palackého třída 174, Brno 612 00, tel.: 541 594 472.