Z orloje budou padat kuličky s ledními medvědy

7. srpen 2018

Dvě důležité události čekají brněnskou zoo na konci léta. V sobotu 25. srpna si na Den adoptivních rodičů připomeneme 65. výročí založení zoo, ve stejný den se také rozloučíme s mladou lední medvědicí, která o pár dnů později odjede do nového domova. Jako připomínka obou akcí budou z orloje na náměstí Svobody vypadávat skleněné kuličky s motivem ledních medvědů.

„Pro nás se jedná o nejvýznamnější události tohoto roku. Přemýšleli jsme, jak je oslavit důstojně a stylově zároveň. Ceníme si toho, že nám všechny příslušné instituce vyšly vstříc a obyvatelé či návštěvníci Brna mohou získat netradiční a jedinečnou památku,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Speciální kuličky budou z orloje na náměstí Svobody padat od 17. do 24. srpna. Nezmění se tradiční hodina, kdy se zájemci dočkají. Jedenáctá hodina je symbolická v tom, že v jedenáctém měsíci v roce, tedy listopadu, se v brněnské zoo rodí lední medvíďata. Za posledních jedenáct let jich bylo celkem pět (Bill a Tom – 23. 11. 2007, Kometa a Nanuk – 24. 11. 2012 a Noria – 21. 11. 2015).

Kuličky s medvědí rodinkou nemusí sloužit jen jako sběratelský předmět. Jejich majitelé mohou právě 25. srpna přijít do Zoo Brno a budou mít vstup zdarma. Stačí u pokladen kuličku ukázat. Součástí programu Dne adoptivních rodičů bude i rozloučení s Norinkou. U expozice ledních medvědů, obývané aktuálně naším chovným párem, se v 11:30 uskuteční komentované krmení. Věnované bude Norince a jejím rodičům, Coře a Umcovi, a plánované cestě mladé medvědice do Německa.

Lední medvědice Noria odjede ze Zoo Brno 30. srpna, pokud ale budou přetrvávat stávající vysoké teploty, je možné, že se vydá na cestu o něco později. Nový domov najde v německém Rostocku, kde v současné době dokončují zbrusu novou expozici, která bude součástí chovatelského a edukačního komplexu Polarium. Společnost jí bude dělat čtyřletý samec Akiak.

Michal Vaňáč
vedoucí útvaru vnějších vztahů, tiskový mluvčí
mobil: +420 724 963 677
e-mail: vanac@zoobrno.cz