Voda a civilizace – úspěšná výstava unikátních fotografií a informací z výzkumů na aktuální téma od září v Brně

11. září 2019

Výstava Voda a civilizace, kterou si na pražské Kampě prohlédly stovky tisíc lidí, zamíří na podzim na Moravu. Expozice ukáže v Brně na Moravském náměstí na dvaadvaceti velkoformátových panelech klíčový význam životodárné tekutiny, její minulost, přítomnost a budoucnost na Zemi. Diváci si prohlédnou texty od řady světově uznávaných vědců i fotografie pocházející od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku. Výstavu zhlédnou návštěvníci v Brně od 19. září do 20. října 2019. Generálním partnerem putovní výstavy je společnost ČEZ, partnery výstavy jsou také Ministerstvo životního prostředí a statutární město Brno. Organizátorem a producentem je společnost Medialogue.

„Voda byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny. Voda je zdánlivě nekonečná a věčná. Nemusí tak tomu být ale navždy. Naším základním cílem je lidi vytrhnout z letargie a zajetých stereotypů chování. Chceme je přesvědčit, že osud světa záleží na chování a myšlení každého z nás. Výstava je svým konceptem naprosto unikátní a podílela se na ní řada světově uznávaných vědců a institucí z domova i zahraničí včetně Scrippsova ústavu pro výzkum oceánů,“ říká kurátor a spoluautor výstavy, prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog z Univerzity Karlovy v Praze.

Cílem výstavy je oslovit širokou veřejnost a ukázat klíčový význam vody pro existenci člověka od pravěku po dnešek, včetně přehledu současné situace a možných budoucích scénářů vývoje.

„Před Českou republikou neleží naléhavější a důležitější úkol než příprava a adaptace na dopady změny klimatu, především na dlouhotrvající sucho, ale i přívalové deště a náhlé záplavy. To nezvládneme bez zdravé a pestré krajiny, o kterou musíme pečovat tak, abychom v ní dokázali co nejvíce vody zadržet. Voda je prostě opravdovým základem života,“ říká Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Výstavu podpořilo také statutární město Brno. „Čím dál znatelněji pociťujeme na vlastní kůži klimatické změny, které provází sucho a výkyvy počasí. I z tohoto důvodu je nutné, abychom se chovali hospodárně a uvědomili si, že musíme nakládat s vodou s rozmyslem. V letošním roce jsme proto spustili dva nové dotační programy Zeleň střechám a Nachytej dešťovku, které mají pomoci zlepšit klima ve městě. To je příklad opatření, kterými město reaguje na nastalou situaci. Dalším prvkem je i edukativní činnost. Mám radost, že se na Moravském náměstí uskuteční výstava Voda a civilizace. Díky ní si budou moci Brňané prohlédnout krásné fotografie a zároveň si uvědomit význam, který má voda pro naši společnost,“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Fotografie, které budou na velkoformátových, v noci nasvícených panelech k vidění, pocházejí z mnoha institucí a od řady autorů. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

Hlavním partnerem putovní výstavy Voda a civilizace je společnost ČEZ. „České země patří v historii využívání vody pro výrobu elektřiny mezi průkopníky a technologické lídry, ostatně Kaplanovy turbíny dnes najdete ve vodních elektrárnách po celém světě. Voda je cenným zdrojem ekologické elektřiny a významně přispívá k hladkému chodu celé energetické soustavy. Ať už se jedná o velká vodní díla nebo maličké elektrárny na menších tocích. Plně si uvědomujeme, že se voda stává stále vzácnější, a proto hledáme možnosti její úspory všude, kde to jde. Spotřeba pitné vody v elektrárnách ČEZ loni klesla o výrazných 11 procent. Srovnání s rokem 2001 ukazuje dokonce dramatické 65% snížení odběru,“ říká Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a. s.

„Tématem vody se zabývám již několik let a jsem ráda, že k realizaci expozice dochází právě teď. Máme za sebou suché léto i zimu a téma nedostatku vody, a především nehospodárného zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést,“ říká Olga Menzelová, producentka výstavy. Výstava je přístupná zdarma.

Vernisáž výstavy v Brně se uskuteční na Moravském náměstí v prostorách parku u kašny 19. září od 17. hodin.

V případě zájmu potvrďte, prosím, svoji účast na níže uvedený kontakt. Děkujeme.

Kontakt pro bližší informace:
Hana Tietze
mediální zástupce společnosti Medialogue