V Jižním centru se začne stavět. Město po investorovi požaduje záruky

3. červen 2020

Na město Brno se obrátila společnost Karlín development II (v zastoupení Architektonické kanceláře Burian–Křivinka) s žádostí o vyjádření k připravované výstavbě v lokalitě Opuštěná–Trnitá. V předložené dokumentaci navrhuje stavitel umístění víceúčelových a administrativních budov v území vymezeném ulicemi Opuštěná, Uhelná a budoucí trasou „bulváru“, který je navržen paralelně s ulicí Trnitou. Rada města Brna dnes schválila vyjádření k tomuto záměru.

„Oblast kolem ulice Trnité je jednou z hlavních rozvojových lokalit v Brně. Plánuje se zde výstavba nové čtvrti, tzv. Jižního centra, které naváže na historické centrum města. Pro to, aby čtvrť plynule navazovala na ostatní zástavbu, byla dopravně dostupná a kvalitní pro život, požaduje město určité záruky. Podkladem pro vyjádření města byla projektová dokumentace, kterou nám poskytl investor, a také stanovisko městské části Brno-střed. V budoucnu by zde mělo vyrůst 18 domů, které budou využívány pro různé účely, jako je bydlení, služby, obchody atd. Budovy budou prostorově vytvářet 3 městské bloky, každá bude mít 2 podzemní podlaží pro parkování a technické zázemí. Co se týče koncepce územního rozvoje, tak s ní je záměr v souladu,“ konstatoval 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Střechy všech objektů jsou navrženy jako ploché (zelené). V podzemí pak zaparkuje svá auta 957 řidičů. Území bude napojené na nově vybudované obousměrné silnice v ulici Opuštěná a Uhelná. Součástí návrhu je i rozšíření stávající komunikace na Uhelné. U všech ulic budou vysázeny stromy.

„Ve svém vyjádření požaduje město smluvně zajistit záruku na vybudování veřejných prostranství s chodníky, parkováním a zelení, kanalizace, vodovodu a systému nakládání s dešťovou vodou. V lokalitě také vznikne prostor pro mateřskou školu. Výše jmenované přejde po dokončení stavby do majetku a správy města,“ upřesnil Filip Chvátal, radní pro oblast územního plánování a rozvoje.

Město také požaduje, aby předložená projektová dokumentace respektovala platné územní rozhodnutí vydané v souvislosti s přestavbou železničního uzlu a následně budoucí zvažované uspořádání nového bulváru (dle dokončované Územní studie Jižní čtvrť, kterou zpracovává KAM). „V případě uzavření smlouvy, která dá městu popisované záruky, k tomuto záměru nemáme další připomínky,“ dodal Filip Chvátal.

Bc. Filip Poňuchálek
mobil: +420 773 785 318