Na Nové radnici visí historická běloruská vlajka. Symbolizuje podporu tamní občanské společnosti

14. srpen 2020

Město Brno se rozhodlo vyvěsit historickou běloruskou vlajku jako vyjádření podpory občanské společnosti a obětem represe v Bělorusku především v souvislosti s letošními prezidentskými volbami.

Členové Rady města Brna jsou znepokojeni situací v oblasti lidských práv v Bělorusku. Česká republika dodržuje a hájí demokratické principy, které podepsala v Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Zejména pak právo na svobodné volby (čl. 3 Dodatku), právo na osobní svobodu a osobní bezpečnost (čl. 5), právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání (čl. 9) a právo na svobodu shromažďovací a sdružovací (čl. 11). Vyvěšením historické běloruské vlajky Rada města Brna vyjadřuje podporu občanům Běloruska v oblasti respektování a dodržování těchto práv.

„Jako Členové Rady města Brna chceme tímto apelovat na Bělorusko, aby dodržovalo lidská práva, demokracii a principy právního státu. Nemůžeme a nechceme být slepí k situaci, která se děje zhruba tisíc kilometrů od nás. Což se zdá na první pohled daleko, ale uvědomme si, že je to vzdálenost, kterou mnoho z nás neváhá urazit při cestě na dovolenou,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Tímto aktem chceme připomenout sobě i všem ostatním důležitost svobodných voleb, občanského dialogu, svobody projevu a zamezení jakýchkoliv projevů násilí státní moci vůči občanské společnosti. Ačkoliv je Bělorusko suverénní stát, považujeme za důležité vyvěšením historické běloruské vlajky podpořit svobodu projevu a shromažďování a rovnou politickou soutěž. Právě tato vlajka je totiž symbolem boje běloruských občanů o nezávislost, svobodu a demokracii,“ uvedl radní pro oblast kultury Marek Fišer.

Historická vlajka byla používána Běloruskou lidovou republikou v roce 1918, než se Bělorusko stalo sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v roce 1991. Její podoba byla nahrazena stávající vlajkou v červenci 1995 na základě referenda běloruských občanů, které údajně nesplňovalo demokratické principy. Mnohdy je tak původní vlajka používána jako symbol svobody.