Uber v Brně: Krajský soud v Brně musí do sedmi dnů doplnit odůvodnění

29. června 2017

Statutárnímu městu Brnu bylo ve čtvrtek 29. 6. doručeno rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, ve kterém odvolací soud ruší nařízení předběžného opatření proti žalovanému UBER B.V. Jeho kompletní znění najdete zde.

V odůvodnění soudu je důležité upozornit na tuto pasáž: „Je třeba, aby soud prvního stupně ve svém novém rozhodnutí zcela jasně a přesně formuloval své myšlenkové pochody, které vyústí v závěr, zda v daném případě lze návrhu na nařízení předběžného opatření vyhovět, či nikoli; své úvahy a závěr řádně odůvodnil tak, aby jeho rozhodnutí bylo věcně přezkoumatelné. Pro úplnost odvolací soud dodává, že při novém rozhodování ve věci bude soud prvního stupně postupovat v souladu se zásadami, stanovenými pro rozhodování o návrhu na nařízení předběžného opatření v ustanovení § 75c o.s.ř.“

Z této pasáže vyplývá, že Krajský soud v Brně bude o předběžném opatření rozhodovat znovu, a to bezodkladně, nejpozději však do 7 dnů.

„Naplnil se náš předpoklad, že důvodem zrušení byla absence odůvodnění usnesení, tedy procesní nedostatek na straně soudu první stupně. Soud nyní bude muset v sedmi dnech o návrh rozhodnout znovu a opatřit usnesení odůvodněním,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Matěj Hollan.

Pro upřesnění doplňujeme, že pro činnost společnosti UBER B.V. je rozhodující datum doručení rozhodnutí této společnosti, nikoliv městu Brnu.