Tisková zpráva z RMB č. R7/143 dne 28. 11. 2017

28. listopad 2017

RMB doporučuje ZMB udělit

- čestné občanství města Brna za období 2014–2018

▪ Václavu Hynku Machovi in memoriam za přínos v oboru sochařství a brněnské meziválečné architektury

▪ generálmajorovi letectva v. v. Emilu Bočkovi, za hrdinství a nasazení vlastního života v boji za svobodu; 11

RMB doporučuje ZMB schválit

- přejmenování parku s názvem Hvězdička v k. ú. Zábrdovice na název „Hvězdička – park Eugena Horvátha“ po Eugenu Horváthovi (*1940–†2014), romském muzikantovi a primášovi; 12

- návrh veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace ve výši 850 000 korun Jihomoravskému centru pro mezinárodní mobilitu „Otevření a vedení českého centra (lektorátu českého jazyka) v Charkově“. Zřízení českého centra (lektorátu českého jazyka) v ukrajinském Charkově navazuje na dlouhodobou úspěšnou spolupráci partnerských měst Brna a Charkova. Cílem centra bude nabídnout studentům partnerské charkovské univerzity kurzy českého jazyka, přiblížit kulturu České republiky a zájemcům o studium na vysokých školách v Brně poskytnout poradenskou pomoc. České centrum v Charkově bude provozováno Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu (dále jen JCMM) a zřízeno bude na půdě Charkovské národní ekonomické univerzity A. N. Beketova. Výuka českého jazyka bude zahájena v září 2018 a potrvá do května 2019. Po tuto dobu bude také provozováno české centrum. Při úspěšném vyhodnocení činnosti se uvažuje o prodloužení fungování centra i na další roky a o případném zavedení stipendií pro talentované studenty pro studium na brněnských univerzitách; 20

- návrh smlouvy o poskytování veřejné služby a podmínkách poskytnutí vyrovnávací platby za plnění závazku veřejné služby „Projekt Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje ‚Brno Expat Centre‘“. Cílem BEC je poskytovat podporu vysoce kvalifikovaným cizincům, kteří pracují nebo hodlají pracovat v Brně. To přispívá ke zvýšení konkurenceschopnosti a přitažlivosti města Brna pro mezinárodní firmy a pro vysoce kvalifikované cizince. V posledních letech se jejich počet v Brně významně zvýšil, a proto roste i potřeba péče o ně a jejich rodiny.
Brno Expat Centre přistoupí ke změně svého financování a nově bude mít od města 5letý kontrakt na skutečně provedené výkony až do výše 4 mil. Kč ročně. První zálohovou platbu, stejně tak i samotnou smlouvu bude projednávat Zastupitelstvo města Brna na svém prosincovém jednání; 22

- strategickou část Strategie BRNO 2050; 17 více tisková zpráva

- poskytnutí individuální neinvestiční dotace ve výši 4,3 mil. Kč společnosti IN Film Praha na realizaci projektu „Skleněný pokoj“. Film v režii Julia Ševčíka vznikne podle známého románu britského spisovatele Simona Mawera. Bude se natáčet ve vile Tugendhat i na dalších místech v Brně a Jihomoravském kraji; 103

RMB schvaluje