Socha Odvahy ponese moravský znak

26. března 2021

Vyvěšením moravského znaku na soše Odvahy na Moravském náměstí připomíná Brno událost Sčítání 2021. To oficiálně začne v sobotu 27. března a potrvá až do 11. května. Poprvé lze formuláře vyplnit online.

Připomenout, že Morava byla jednou z historických zemí Koruny české a dodnes je důležitou a prosperující součástí České republiky, má za cíl moravský znak, který je od dnešního dne do 27. dubna umístěn na soše Odvahy, resp. Jošta Moravského na Moravském náměstí.

V souvislosti se Sčítáním 2021 chceme podpořit ty, kteří se cítí být Moravany. Já sám se k této národnosti hlásím zcela přirozeně a hrdě, dokonce jsem ji měl uvedenou i na školních vysvědčeních. Považuji za nutné podpořit myšlenku moravské národnosti, a to zásadně ve smyslu patriotismu, nikoliv separatismu,“ uvedl radní pro oblast kultury Marek Fišer

S umístěním moravského znaku na sochu souhlasil i její autor Jaroslav Róna.

Doposud byl na Odvaze umístěn běloruský znak jako podpora občanské společnosti a obětí represe v Bělorusku především v souvislosti s loňskými prezidentskými volbami. „Běloruský znak jsme na soše nechali do včerejška, tedy 25. března. To byl zároveň den, kdy si tento národ připomněl vyhlášení Běloruské lidové republiky, ke kterému došlo v roce 1918. Snahy o zlepšení tamních poměrů i nadále podporujeme, a to především prostřednictvím Ambasády běloruské nezávislé kultury, kterou jsme loni zřídili ve spolupráci s Centrem experimentálního divadla,“ objasnil Marek Fišer.

Mgr. Kateřina Gardoňová
mobil: +420 602 595 170