Rekonstrukce Zábrdovické: rada schválila výběr zhotovitele

12. června 2018

Rada města Brna dnes schválila výběr zhotovitele projektu Odhlučnění tramvajové tratě Cejl – Zábrdovická. Stavba zahrnuje rekonstrukci havarijního stavu kanalizací, vodovodu, mostu přes řeku Svitavu a trolejového vedení. Dojde zde také k výměně parovodu za horkovod, odhlučnění tramvajové trati a vybudování bezbariérových zastávek u Vojenské nemocnice. Součástí projektu je také obnova všech veřejných ploch s ohledem na začlenění chodců a cyklistů a stavba nové lávky přes řeku pro chodce.

„V harmonogramu velkých dopravních staveb se blíží stavba velkého městského okruhu na Tomkově náměstí, pro kterou je nezbytně nutné připravit objízdné trasy. Proto jsme loni opravili křižovatku Karlovy a Provazníkovy, nyní pracujeme na Valchařské a po jejím dokončení zahájíme rekonstrukci Zábrdovické,“ uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast investic Richard Mrázek.

Hodnotící komise doporučila zadavateli vybrat nabídku Společnosti Zábrdovická (FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby, a. s., Dopravní stavby Brno, s. r. o., EUROVIA CS, a. s.) s nabídkovou cenou 193.741.642,70 bez DPH.

Projekt se začne realizovat o prázdninách. Než však začnou dopravní omezení, bude se pracovat na monitoringu a sanačních opatřeních, nutných kvůli hlubokému uložení kanalizace. Práce potrvají 15 měsíců, dopravní omezení jsou však naplánována jen na 11 měsíců a začnou na podzim po zprůjezdnění Valchařské. Přestupní uzel na Staré osadě se po dobu těchto prací přesune do Juliánova, v řešení náhradní dopravy jsou zahrnuty i vlaky.

Aktuální dopravní omezení budou před zahájením stavby představena veřejnosti a zveřejněna na webu kopemezabrno.cz.

Zuzana Šrámková
mob.: +420 734 517 285