Rekonstrukce brněnské hvězdárny začala

26. srpen 2010

Rekonstrukce Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně v rámci projektu „Přírodovědného exploratoria“ byla v současnosti odstartována. V nejbližších dnech bude provedena úprava staveniště, dokončen poslední přesun nejtěžší astronomické techniky a zahájeny bourací práce. Postup celého projektu lze „v přímém přenosu“ sledovat na www stránkách http://www.hvezdarna.cz , stejně jako prostřednictvím služeb Facebook a Twitter.

„Zahajujeme historickou rekonstrukci hvězdárny a její přeměnu v moderní pracoviště hodné 21. století. Nová hvězdárna, resp. exploratorium, bude splňovat ty nejvyšší normy jak vědecké, tak laické astronomie,“ uvedl primátor města Roman Onderka.

„I když bude hvězdárna a planetárium až do poloviny příštího roku uzavřena, neznamená to, že její aktivity úplně skončily. Od října nabízíme ve spolupráci s Moravským zemským muzeem unikátní vzdělávací pořad pro základní školy ‘Země pod palbou’. V Knihovně Jiřího Mahena pak ve stejné době uvedeme první ze série populární přednášek,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně Jiří Dušek.

Fakta
Investorem celé akce je město Brno. Výše investice je 86 mil. Kč (z toho 65 mil. Kč evropské fondy, 21 mil. Kč rozpočet města). Zhotovitelem rekonstrukce je firma Skanska, a. s. Uvedení do provozu v září 2011.

Mgr. Pavel Žára, tiskový mluvčí
fax.: +420 542 172 303