Radní rozhodli, kdo dobuduje kanalizaci v Brně. Podpis smlouvy se zhotovitelem se blíží

28. srpen 2019

Zhotovitele stavebních prací pro kanalizační část projektu „Dostavba kanalizace v Brně II“ vybrali dnes na svém jednání brněnští radní. Zadávací řízení původně mělo končit v lednu, nakonec se prodloužilo do června. Komise vybírala ze svou nabídek. Kritériem přitom nebyla jen cena, ale i zkušenost dodavatele s výstavbou vodovodů a kanalizací, s realizací pozemních komunikací nebo délka uzavírek významných ulic. Nejlépe z porovnávaných nabídek vyšla společnost s názvem „Kanalizace Brno II“, kterou tvoří OHL ŽS, Hochtief CZ a Firesta – Fišer.

Cílem projektu dostavby kanalizace je dobudování této důležité sítě v pěti městských částech. „Komise hodnotila nabídky zejména s ohledem na předloženou cenu a předpokládaný čas realizace,“ přiblížil radní pro investice David Grund. Společnost „Kanalizace Brno II“ nabídla celkovou cenu 1,09 miliardy korun. Město nyní s vybraným dodavatelem uzavře smlouvu na dobudování kanalizace v městských částech Brno-jih, Bosonohy, Líšeň, Maloměřice a Obřany a Tuřany.

„Projekt výrazně zlepší kvalitu života asi 3 000 obyvatel z pěti městských částí. Ti nebudou nuceni například vyvážet septik nebo budovat jímky. Tímto projektem rozvíjíme Brno a udržujeme v něm vysoký komfort pro jeho obyvatele. Proto budujeme základní infrastrukturu, která odpovídá standardům života v 21. století. Dostavba kanalizace napomůže i zlepšení kvality vody ve vodních tocích,“ doplnil David Grund. Pro obyvatele pěti městských částí představuje tento projekt příslib fungující kanalizační sítě. Už v minulosti představitelé města intenzivně komunikovali s agenturou Evropské komise JASPERS a pro tuto stavbu je počítáno se spolufinancováním z Operačního programu Životní prostředí. „Budeme také pečlivě sledovat dopravní řešení, aby stavby co nejméně ovlivnily průjezdnost a dopravní obslužnost v dotčených oblastech,“ ujistil radní Grund.

„Dostavba kanalizace v Brně II“ je jedním ze strategických projektů města Brna. Vzešel z nutnosti zvýšit kapacitu systému odvádění odpadních a dešťových vod, ke které vede zejména nárůst počtu obyvatel města. Celkové náklady projektu, včetně dobudování dvou retenčních nádrží přesahují 3,7 miliardy korun.

Mgr. Anna Dudková
mobil: +420 770 179 563