Projektanti dokončili návrh oživení nábřeží Svratky, do konce roku mají získat povolení

9. květen 2018

Příprava oživení nábřeží řeky Svratky vstupuje do další fáze. Projektanti dokončili kompletní návrh úprav koryta řeky mezi Riviérou a železničním mostem na Uhelné, včetně atraktivní promenády s kavárnou na ulici Poříčí. Veřejnosti jsou nové vizualizace k dispozici na internetových stránkách projektu Voda v Brně: www.voda.brno.cz/clanek/nabrezi-svratky .

Nyní projekční tým, donedávna vedený zesnulým prof. Ivanem Rullerem, složený ze společností A PLUS, Šindlar a dalších architektů a vodohospodářů, čeká příprava projektu pro územní povolení. To by měl získat do konce letošního roku tak, aby město stihlo včas požádat o dotaci z evropských fondů ve výši 120 milionů korun. Celkový rozpočet projektu by měl dosáhnout zhruba 340 milionů korun. Stavba by měla být dokončena do konce roku 2022.

„Současné betonové a pro lidi prakticky nepřístupné koryto se díky projektu změní v široký atraktivní park s promenádou kolem vody a samostatnými cyklostezkami. Chybět nebude ani kavárna či mola u vody,“ komentoval projekt Martin Ander, náměstek primátora pro životní prostředí. „Rozšířením koryta získá řeka Svratka v centru města zpět přírodní charakter, úpravy zároveň ochrání okolí od hrozby zaplavení při povodních.“

Kromě největšího a nejnáročnějšího projektu oživení nábřeží v centru města připravuje město i další projekty přírodě blízkých protipovodňových opatření na Svratce v Komárově, na Svitavě v Husovicích nebo na Staré Ponávce na několika místech poblíž centra. Podrobné informace o všech připravovaných akcích získá veřejnost na speciálních internetových stránkách projektu Voda v Brně: www.voda.brno.cz .

tis@brno.cz