Nový systém parkování v Brně: v historickém centru začne platit od 1. září

22. květen 2018

Historické centrum, kde bude nový systém parkování zaveden od 1. září 2018Rada města Brna dnes schválila další skupinu dokumentů, které je nutné připravit pro spuštění rezidentního parkování.

„Systém, který bude Brno zavádět, podporuje především ochranu rezidentů v okolí jejich bydliště. Reguluje také dlouhodobé stání vozidel, a tím zvyšuje obrátkovost na potřebných místech. Zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že lidé zaparkují. V historickém centru města připravujeme spuštění tohoto systému k 1. září 2018. (pozn.: viz mapa vlevo) V oblasti v okolí ulic Antonínská, třída Kapitána Jaroše a Grohova se připravuje spuštění rezidentního parkování od 1. listopadu letošního roku (pozn.: viz mapa níže),“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

K vyřízení potřebných oprávnění budou lidé muset navštívit kontaktní pracoviště na Zvonařce nebo požádat o založení účtu elektronicky. Další úkony bude možné provádět elektronicky prostřednictvím elektronického účtu – osobních stránek uživatele. O zřízení těchto osobních stránek bude možné požádat také prostřednictvím ověřeného účtu Brno iD.

V městské části Brno-střed již probíhají debaty o rezidentním parkování s občany. Připravuje se také spuštění komunikační kampaně a webu, kde lidé najdou všechna potřebná pravidla ve srozumitelné a přehledné formě.

„Stanovili jsme také rozmezí cen pro rezidentní a abonentní oprávnění. Konečná cena se vždy bude stanovovat na základě požadavku městské části, což nyní proběhlo v případě městské části Brno-střed,“ upřesnil náměstek primátora města pro oblast dopravy Brna Richard Mrázek.

Ceny

Návštěvnické oprávnění

Rozvržení cenových pásem určuje městská část dle potřeb regulace parkování.

Cenové pásmo pro návštěvnický režim

Doba pro parkování zdarma

Cena za hodinu

1. pásmo

30 min

40 Kč

2. pásmo

30 min

20 Kč

3. pásmo

60 min

10 Kč

• Pásmo 1 je nyní stanoveno pro historické centrum města.
  • Pásmo 2 je nyní stanoveno pro druhou oblast zaváděnou od 1. 11. 2018.
Rezidentní a abonentní oprávnění – rozmezí cen stanovené Radou města Brna
    Rada města Brna stanovuje minimální a maximální cenu. Konečná cena oprávnění se stanoví na základě požadavku městské části. Ceny pro Brno-střed jsou uvedeny níže.
      Parkovací oprávnění pro Rezidenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 2. a každé další Parkovací oprávnění pro Rezidenta

300–900 Kč

3.000–30.000 Kč

Parkovací oprávnění pro Abonenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 2. a každé další Parkovací oprávnění pro Abonenta

3.000–12.000 Kč

9.000–40.000 Kč

Přenosné abonentní parkovací oprávnění bude moci využít například lékař, který bude chtít poskytnout toto oprávnění svým pacientům po dobu ošetření, či firma pro své obchodní partnery a podobně. Cena za roční přenosné abonentní parkovací oprávnění se bude pohybovat v rozmezí 15.000–50.000 Kč.

Ceny za Parkovací oprávnění platné pro území městské části Brno-střed (na základě požadavku městské části) se závazně stanoví takto:

Parkovací oprávnění pro Rezidenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Rezidenta

15 000

30 000

Parkovací oprávnění pro Abonenty

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Abonenta

6 000

30 000

40 000

Cena přenosného parkovacího oprávnění je v městské části Brno-střed stanovena na 24 tisíc Kč za rok.

Jak zajistí rezident parkování pro své návštěvy či například řemeslníky?
      • Každý rezident (bez ohledu na věk, vlastnictví automobilu či řidičského průkazu) má právo na 100 bezplatných parkovacích hodin ročně.
      • O další hodiny může rezident požádat a získat dalších 50 hodin maximálně jednou ročně za celkovou cenu 100 korun.
      • Historické centrum s druhou spouštěnou oblastí oblastí kolem ulic Antonínská, třída Kapitána Jaroše a Grohova.V historickém centru bude platit ceník pro pásmo 1, v další připravované oblasti pro pásmo 2.