Na EXPO 2015 jednalo město s italskými podnikateli

1. června 2015

V neděli 31. května večer se návštěvníkům výstavního areálu EXPO v Miláně naposledy otevřela expozice Jihomoravského kraje a města Brna. Jižní Morava s Brnem se představili jako první v pořadí z regionů České republiky, dvoutýdenní prezentaci zhlédlo podle oficiálních údajů návštěvnosti českého pavilonu přes 190 tisíc návštěvníků.

„Zájem o pavilon České republiky při dnech Jihomoravského kraje a města Brna svědčí
o tom, že jižní Morava má návštěvníkům světové výstavy EXPO co nabídnout. Jedním
z pilířů účasti České republiky na EXPO 2015 je aplikace nejnovějších vědeckých objevů
a pokročilých technologií s environmentálním dosahem. Jihomoravský kraj jako centrum vědy a inovací v oblasti nanotechnologií, biotechnologií, genetiky, elektronové mikroskopie, hi-tech a softwarových aplikací má v tomto směru čím zaujmout. Jihomoravský kraj se na EXPO představil již potřetí – po Aiči v roce 2005 a Šanghaji v roce 2010, tentokrát
v metropoli Lombardie, se kterou jižní Morava spolupracuje už patnáct let. V rámci návštěvy výstavy EXPO jsem v Českém domě v Miláně spolu s primátorem Petrem Vokřálem představil Jihomoravský kraj a Brno špičkám lombardské a milánské politiky a byznysu. Jednal jsem také s předsedou hospodářské komory regionu Monza-Brianza Carlo Vallim
a místoprimátorem města Monza Carlo Abbou o spolupráci našich regionů především
v hospodářské oblasti. Na podzim dorazím do Monzy i s jihomoravskými firmami, italské partnery velmi zaujal náš potenciál v inovativním podnikání, podpoře vědy a výzkumu,“
řekl  jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Účast města Brna na Světové výstavě EXPO 2015 v Miláně hodnotím jako velice úspěšnou a jsem rád, že jsme této možnosti představit se na světové úrovni využili. Věřím, že díky netradičnímu pojetí expozice se nám do Brna podaří přilákat nejen turisty, ale i zahraniční studenty a vědce, což přispěje ke zvýšení renomé města jako středoevropského centra vědy, výzkumu a inovací.  Velmi mě též potěšilo setkání s vedoucími představiteli města Milána během prezentace v Českém centru, se kterými jsme se dohodli na zahájení jednání
o konkrétní spolupráci v oblasti kultury a obchodních vztazích,“
uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Prezentační expozice Jihomoravského kraje a města Brna v pavilonu České republiky

Expozice jižní Moravy a Brna navazovala na ústřední téma EXPO 2015 „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Stěžejním obsahem společné prezentace Jihomoravského kraje
a města Brna v Miláně byla genetika, elektronová mikroskopie, technologie pro úspory
a čištění vody, bioreaktor, ale i architektura Vily Tugendhat a Lednicko-valtického areálu.

10 hlavních lákadel expozice jižní Moravy a Brna
1) faksimile rukopisu G. J. Mendela „Pokusy s rostlinnými hybridy“ – k připomenutí letošního 150. výročí od Mendelových přednášek si návštěvníci mohli odnést domů pytlík hrášku
2) elektronový mikroskop Tesla BS242 oceněný Zlatou medailí na EXPO 58 v Bruselu
3) polarograf Heyrovský 1929 držitele Nobelovy ceny za chemii Jaroslava Heyrovského
4) bioreaktor s řízeným pěstováním řas a sinic k produkci potravin a léků – Photon System Instruments a CzechGlobe
5) digitální okuláry s obrazem mikrosvěta od Drew Berry
6) hravá aplikace společnosti FEI umožňující mikroskopický pohled na svět kolem nás
7) interaktivní software Mendelova muzea MU „Křížení organismů“ a „Krevní skupiny“
8) exkluzivní video záběry nanosvěta vytvořené elektronovým mikroskopem FEI
9) architektura památek UNESCO – Vila Tugendhat v Brně a Lednicko-valtický areál
10) světově unikátní patentovaný šetřič vody od Watersavers

Slavnostní zahájení s programem před pavilonem v neděli 17. května

První den a slavnostní otevření expozice proběhlo třetí květnovou neděli za doprovodu bohatého doprovodného programu. Před pavilonem ČR vystoupil Vojenský umělecký soubor Ondráš s cimbálovou muzikou i atraktivním tanečním programem a Shadow Quartet složený z brněnských filharmoniků s klasickou hudbou v moderním aranžmá. Při slavnostním zahajovacím dnu jihomoravské a brněnské účasti na EXPO v Miláně proběhly také veřejné ochutnávky moravského vína ze Salonu vín ČR doplněné lokálními jihomoravskými uzeninami, sýry a rostlinným Robi masem.

Regionální programové dny o víkendu 23. a 24. května

Druhý víkend Jihomoravského kraje a města Brna na EXPO byl programově ve znamení folklóru cimbálové muziky Strážničan s moderními interaktivními pořady Masarykovy univerzity Brno a Vysokého učení technického v Brně a speciálním workshopem VIDA! science centra Brno. Jihomoravský kraj a Brno se tak velmi odlišili od ostatních prezentací států i regionů v Miláně, protože propojili téma expozice a motto EXPO do zábavných programů a navíc byli diváci do pořadů přímo vtahováni. Ať už při show Masarykovy univerzity s hudebními nástroji budoucnosti a domácími pokusy, italskou gastronomií budoucnosti a chemicích v kuchyni Vysokého učení technického nebo workshopem s papírem vědeckého centra VIDA!. Přímo před pavilonem si tak diváci mohli zahrát na speciální prototyp laserové kytary, ochutnat italskou rajčatovou polévku v molekulární formě nebo si složit „kulaté“ papírové letadélko.

Úspěch při jednáních se zástupci italské regionální samosprávy i místními podnikateli

Součástí zahraniční účasti Jihomoravského kraje a města Brna bylo také setkání s italskými podnikateli a představiteli místní samosprávy, které proběhlo v pondělí 18. května v Českém centru v Miláně. Prezentace byla zaměřena na představení regionu jako středoevropského vědeckého, výzkumného a technologického centra. O úspěchu svědčí kromě úspěšných jednání také samotná účast. Za italskou stranu se prezentace zúčastnil například Fabrizio Sala – radní regionu Lombardie zodpovědný za EXPO, Monica di Luca – prorektorka Milánské univerzity, Dario Parravicini – ředitel sekce ekonomického rozvoje města Milán nebo Concetta Terranova – zástupkyně kanceláře milánského starosty. Kromě domácích italských hostů si setkání nenechali ujít zástupci diplomatických sborů Španělska, Chorvatska, Bulharska, ale také Mexika.

Jihomoravský kraj                                                   Statutární město Brno

Mgr. Eliška Windová                                                  Mgr. Pavel Žára
tisková mluvčí                                                           tiskový mluvčí
tel. 541 651 563                                                        tel. 542 172 162