Město vyhlásí další výběrové řízení na nové vedení Centra experimentálního divadla

14. březen 2018

Z výběrového řízení na ředitele/ředitelku Centra experimentálního divadla, které město Brno vyhlásilo v září loňského roku, nevzešel žádný vítěz. Doporučení výběrové komise nejmenovat novým ředitelem žádného ze čtyř uchazečů dnes schválila Rada města Brna. Zároveň vzala na vědomí vyhlášení nového výběrového řízení na tuto funkci, a to přímým oslovením vybraných osobností.

„Tuto formu jsme nedávno využili při výběru nového ředitele Národního divadla Brno. Výběrová komise osloví vybrané adepty a bude s nimi jednat. Do půli května by tato jednání měla vyústit v doporučení na jmenování konkrétního uchazeče, které komise předloží Radě města Brna,“ nastínil další postup náměstek primátora města Brna pro oblast sociálně-kulturní Matěj Hollan.

Do proběhnuvšího výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči: divadelníci Pavel Baďura a Fréderic Poty, dramaturg Husy na provázku Miroslav Oščatka a intendantka téhož souboru Eva Yildizová.

Výběrová komise měla deset členů, z toho čtyři zástupce města jako zřizovatele centra a šest odborníků:

• prof. Petr Oslzlý – ředitel Centra experimentálního divadla a rektor JAMU,
• prof. MgA. Jan Burian – ředitel pražského Národního divadla,
• doc. Mgr. Petr Francán – děkan Divadelní fakulty JAMU,
• Mgr. Ondřej Svoboda – náměstek ředitelky pražského Institutu umění – Divadelního ústavu,
• Mgr. Petr Štědroň, Ph.D. – ředitel pražského Divadla Na zábradlí,
• Karel Král, šéfredaktor časopisu Svět a divadlo.

V nově vyhlášeném výběrovém řízení zůstane komise ve stejném složení.

Centrum experimentálního divadla je příspěvkovou organizací města. Tvoří je Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu. Současný ředitel CEDu Petr Oslzlý ve své funkci zůstane do konce divadelní sezóny.

Mgr. Radka Loukotová
mobil: +420 773 183 511