Město dokončilo rekonstrukci bytů na Kobližné. Pro sdílené bydlení je využije FN u sv. Anny

29. srpen 2019

Slavnostní přestřižení pásky dnes ukončilo rekonstrukci čtyř bytů na ulici Kobližné. Velkometrážní byty v historickém domě, který je kulturní památkou, se tak vrátí ke svému původnímu účelu. Donedávna v nich probíhala výuka středního odborného učiliště. Učně po rekonstrukci vystřídá zdravotnický personál Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Souběžně s úpravou čtyř bytů (2x 3+1, 2x 5+1), ve kterých byla vyměněna okna, podlahy, dveře a proběhla zde repase, dělníci opravili také novorenesanční fasádu domu a průjezd a zateplili dvorní fasádu. Součástí rekonstrukce byla i oprava bývalé prodejny zeleniny umístěné v přízemí objektu. Práce trvaly zhruba rok a pro město je za 15,3 milionu Kč provedla společnost KOMFORT, a. s. V srpnu letošního roku byly prostory zkolaudovány a město uzavřelo smlouvu o pronájmu s Fakultní nemocnicí u sv. Anny.

Ve sdíleném bydlení má každý obyvatel vlastní pokoj. Kuchyň, sociální zařízení a případně společenská místnost či obývací pokoj jsou společné. V bytech sdíleného bydlení je oproti obecním bytům snížené nájemné, nyní činí 59,86 Kč/m2/měsíc. Svému personálu už nabízí sdílené bydlení jako benefit Nemocnice Milosrdných bratří, FN Bohunice i Úrazová nemocnice.

Nemocnice u sv. Anny projevila o sdílené bydlení zájem i z toho důvodu, že se zapojila do projektu ministerstva zdravotnictví Ukrajina. Dlouhodobý nedostatek zdravotních sester tak vyřeší přijetím pěti sester z Ukrajiny, které projevily zájem přijet i se svými dětmi. Stávající nemocniční ubytovací zařízení na tuto variantu není připraveno a sdílené bydlení se ukázalo jako ideální řešení. Dva byty tedy obydlí ukrajinské sestřičky s dětmi, dva byty využije nemocnice pro svůj personál podle aktuální potřeby,“ popsal náměstek primátorky pro bydlení a správu majetku Oliver Pospíšil.

Ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák k tomu dodal: „Jsem rád, že nám město takovým způsobem vyšlo vstříc. Každý krok, který přinese nemocnici nový zdravotnický personál, samozřejmě vítáme. Doufám, že ve spolupráci budeme i nadále pokračovat.“

Město má aktuálně 21 bytů sdíleného bydlení. Nemocnice jich mají pronajato třináct, tři další byty využívá Práh jižní Morava pro bydlení svých klientů a pět bytů obývají senioři.

Mgr. Radka Loukotová
mobil: +420 773 183 511