Město Brno udělalo dva další kroky k vyřešení situace za Lužánkami a ke stavbě fotbalového stadionu

9. ledna 2018

Rada města Brna dnes na svém zasedání zadala zpracování posudků na domy, které by bylo možné směnit za nemovitosti Libora Procházky a jeho firem v lokalitě Ponava za Lužánkami. Namísto bytových domů, jejichž směnu zastupitelé na svém prosincovém zasedání odmítli, byly vybrány nemovitosti v centru města bez bytů s nájemníky.

„Jsou to nemovitosti, na kterých proběhla v rámci koalice shoda,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Současně s tím podá zítra společnost Brněnské komunikace již připravenou žádost o územní rozhodnutí pro modernizaci fotbalového stadionu a potřebného parkoviště u ulice Sportovní,“ doplnil náměstek primátora pro investice Richard Mrázek.

Znalecké posudky, na jejichž základě bude možné vést další jednání, budou zpracovány společností Deloitte Advisory. Cenová nabídka za znalecké posudky na 5 nemovitostí činí 550.000 Kč bez DPH.

Oceněny budou tyto nemovitosti:

• Starobrněnská 14
• Dominikánská 9 (Dům pánů z Kunštátu)
• Dominikánské náměstí 3
• Zelný trh 14 (Tržnice)
• Špilberk 2

Lokalita za Lužánkami se bez vyřešení majetkoprávních záležitostí nemůže rozvíjet. Město Brno zde sice vlastní pozemky, majitelem legálních nemovitostí na těchto pozemcích se však v minulosti stal podnikatel Libor Procházka a jeho firmy. Jde o chodníky, podzemní garáže, sítě a podobně. Soudy v minulosti rozhodly o tom, že město Brno musí za užívání těchto nemovitostí Liboru Procházkovi platit. Pokud nedojde k dohodě o vypořádání majetku, bude muset Brno každoročně panu Procházkovi zaplatit 16 milionů korun. O majetkovém vyrovnání se proto mluví nejen v souvislosti se stavbou nového stadionu, ale především v souvislosti s touto škodou, která městu Brnu každoročně narůstá. Hodnota firem a pozemků těchto firem byla znaleckým posudkem oceněna na 278 milionů korun. Libor Procházka si při vyjednávání s Brnem stanovil zásadní podmínku: chce svůj majetek směnit za jiný ve vlastnictví města Brna. Odmítá tedy pozemky prodat za peníze.

Zuzana Šrámková
mob.: +420 734 517 285