Křižovatka na Sportovní ulici se přes noc promění v kruhový objezd

21. prosince 2017

Kruhový objezd na ulici Sportovní u výjezdu z Královopolských tunelů je po zhruba roční práci dostavěný a dnes večer mezi 22. hodinou a půlnocí se bude uvádět do provozu. Dosud fungující polovinu doplní druhá část, kterou na základě plánovací smlouvy s městem Brnem postavila soukromá společnost IMOS development jako součást své investice na sousedních pozemcích.

Původní smlouva mezi investorem a městem počítala pouze s jednopruhovým kruhovým objezdem, vzhledem k narůstající dopravní zátěži v lokalitě k ní byl ale připojen dodatek, podle kterého se investor zavázal vybudovat kruhový objezd se dvěma jízdními pruhy. Součástí infrastruktury, která stála investora přibližně 30 milionů Kč a kterou následně získá Brno do svého majetku za symbolických 1000 Kč včetně DPH, je i nová autobusová zastávka.

Přepojení kruhového objezdu proběhne dnes večer mezi desátou hodinou a půlnocí. „Přepojení v této situaci znamená, že ve směru do Brna už se nebude jezdit rovně, tento směr se uzavře,“ vysvětlil náměstek primátora města Brna pro oblast majetku a investic Richard Mrázek.

Otevření tohoto kruhového objezdu je jedním z hmatatelných výsledků takzvaných plánovacích smluv. Komunikace mezi městem a developery v tomto ohledu probíhá neustále a také po novém roce budeme v uzavírání těchto smluv pokračovat v kontextu novely stavebního zákona,“ doplnil Richard Mrázek.

Plánovací smlouvy podle stavebního zákona upravují povinnosti soukromých investorů, jejichž projekty kladou požadavky na dopravní a technickou infrastrukturu ve městě (týká se například vodovodů, kanalizace, chodníků, veřejného osvětlení a podobně). Sjednáním takových smluv zajišťuje město vybudování infrastruktury potřebného rozsahu. Současně podporuje rozvoj města, bez plánovacích smluv uzavřených s městem totiž investoři nemohou stavět.

tis@brno.cz