Křenová už je průjezdná, dělníci se tak mohou vrátit na Koliště

14. listopad 2017

Dřívější ukončení rekonstrukce na Křenové umožní opětovné zahájení prací na Kolišti. Na výměnu parovodů za horkovody zde naváže rekonstrukce kanalizace a vodovodu. Pracovat se od 20. listopadu začne mezi ulicemi Milady Horákové a Lidická, později se práce dotknou také přilehlé tramvajové zastávky u výjezdu z podzemních garáží. Finální dokončení prací v celé této oblasti je plánováno na podzim příštího roku.

„Práce na kanalizaci budou probíhat pod zemí a na povrchu kromě startovacích jam nebude nic vidět. Z hlediska bezpečnosti práce ale není možné nad hlavy pracujících dělníků pustit dopravu, protože by hrozil zával,“ vysvětlil náměstek primátora Richard Mrázek.

První etapa prací bude zahájena 20. listopadu a potrvá týden. Dopravní omezení se dotknou křižovatky ulic Milady Horákové a Koliště a ulic Koliště a Lidické. Práce omezí provoz v pravém jízdním pruhu, nebude možné odbočit z Koliště doprava na Lidickou a také bude uzavřen průjezd z Moravského náměstí od Janáčkova divadla a z Koliště vlevo na ulici Milady Horákové. Popis omezení a objízdných tras bude zveřejněn v dalších dnech a také značen v provozu.

V další etapě od 28. listopadu naváže uzavírka prostředních pruhů ulice Koliště, průjezd pro automobilovou dopravu bude zachován vždy v jednom pruhu v každém směru po krajích ulice.

„V souvislosti s Kolištěm dostáváme opakovaně dva dotazy: proč se horkovody, kanalizace i plyn nemohly udělat najednou a proč je zde nyní provizorní povrch. Odpověď je jednoduchá. Pokud bychom chtěli všechny sítě měnit najednou, musíme Koliště zcela uzavřít, což by z dopravního hlediska nebylo únosné. A provizorní povrch silnice je zde právě proto, že práce nekončí a bude se zde stále pracovat. Pokládat finální asfalt by proto bylo neefektivní a zbytečné,“ doplnil náměstek Richard Mrázek.

Zhotovitelem nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce „Brno, Koliště I – rekonstrukce kanalizace a vodovodu a Rekonstrukce prodloužení Milady Horákové v úseku Koliště–Rooseveltova“ byla vybrána společnost Metrostav, a. s. Nabídková cena činila 145 780 532,29 Kč. Rada města Brna tento výběr schválila 26. září.

Další informace o tom, proč se na Kolišti kope a staví, najdete zde: http://kopemezabrno.cz/uzavirky-a-omezeni/koliste/

Zuzana Šrámková
mob.: +420 734 517 285