Jídlo nás spojuje: Od Ugandy po Kostariku

13. listopadu 2017

Jídlo nás spojuje, tak se nazývá výstava, která se zabývá neudržitelnou produkcí a spotřebou potravin. Zavítala i do Brna, kde bude k vidění v Knihovně Jiřího Mahena do 16. 11. 2017. Výstavu pořádá Ekumenická akademie a Kancelář Brno – Zdravé město MMB v rámci kampaně Pěstuj planetu.

Jak se žije a pracuje na banánových plantážích v Latinské Americe? A jak je možné, že banán z druhé strany světa stojí méně než české jablko? Jak našly štěstí africké ženy navzdory těžkému životu v nehostinných oblastech a dokázaly nakrmit své rodiny? Odpovědi se dozvíte na diskusi v rámci doprovodného programu výstavy Jídlo nás spojuje 14. 11. 2017 od 17:00 v brněnské knihovně Jiřího Mahena.

„Město Brno se již řadu let zapojuje do prosazování udržitelného rozvoje. Jednou z konkrétních oblastí je i podpora fair trade, tedy tzv. spravedlivého obchodování. Pořádáme řadu rozmanitých akcí pro veřejnost, kde se snažíme přiblížit život v rozvojových zemích a hlavně propagovat produkty vytvořené za férových podmínek," říká Ivana Draholová, vedoucí Kanceláře Brno – Zdravé město.

Jídlo bývá velkým pojítkem. „Pokaždé, když otevřeme ledničku, stáváme se součástí globálního potravinového systému, který propojuje lidi ze severní a jižní polokoule, ovlivňuje ekosystémy, klimatickou změnu a má zásadní vliv na život nás všech,“ přibližuje kontext výstavy Jídlo nás spojuje ředitelka Ekumenické akademie Karolína Silná. Výstava upozorňuje na nerovnoměrnou distribuci potravin – na světě totiž existuje dostatek jídla pro všechny – a vliv změny klimatu, což má za následek odchod lidí z venkovských oblastí do měst anebo do ciziny. Lidé opouštějí domov nejen kvůli válečným konfliktům a nestabilitě, ale právě také kvůli hladu a dopadům klimatické změny.

OSN zdůrazňuje klíčový přínos žen pro zajištění potravy a vytváření odolnosti proti klimatické změn. Proto je role žen důležitým tématem nejen brněnské diskuze, ale i celé výstavy. V rámci doprovodného programu proběhne diskusní setkání Jídlo nás spojuje: od Ugandy po Kostariku, které proběhne 14. 11. od 17 hodin v knihovně Jiřího Mahena.

Na setkání Jan Koubek Kejzlar, ředitel organizace CARE Česká republika, představí příběhy žen a dívek, které zažily strastiplné situace, aby se nakonec staly nejšťastnějšími ženami na světě, spolu s fotografiemi přímo z projektů české podpory organizace CARE v Ugandě, Jižním Súdánu a Rwandě. Pavla Kotíková, koordinátorka kampaně Za férové banány! pohovoří o realitě pracovních podmínek na banánových plantážích v Panamě a Kostarice, kterou poznala na vlastní kůži.

Následně výstava Jídlo nás spojuje poputuje zpět do Prahy, kde bude k vidění od 20. 11. do 3. 12. v Obchodním centru Krakov na Praze 8.

Kontakt pro média:
Ekumenická akademie – Karolína Silná, karolina@ekumakad.cz, tel.:  604 620 469
Kancelář Brno – Zdravé město – Ivana Draholová, draholova.ivana@brno.cz, tel.: 542 173 075

Další informace

Kampaň Pěstuj planetu nabízí lidem pět jednoduchých kroků, jak mohou snižovat nejen svůj dopad na klima a podporovat změny obchodních praktik, a tím zlepšovat životy lidí jinde na planetě, ale i jíst lépe a kvalitněji. Každý den totiž vstupujeme do globálního potravinového systému a svou spotřebou se na něm přímo podílíme. www.pestujplanetu.cz

Kampaň Za férové banány! se dívá pod slupku banánovému byznysu a věnuje se zejména pracovním podmínkám a globálním souvislostem na příkladu právě banánů.
www.zaferovebanany.cz

Ekumenická akademie prosazujeme alternativní přístupy při řešení současných ekonomických,
sociálních a ekologických problémů a zároveň je přenášíme do praxe v podobě konkrétních projektů. Usiluje o sociálně, ekonomicky a ekologicky udržitelnou společnost.
www.ekumakad.cz