Jak rozvíjet Brno v okolí řek

16. října 2017

Necelá pětina rozvojových ploch města (zhruba 72,5 hektarů) se aktuálně nachází v záplavových zónách. Jejich využitelnost tedy závisí na legislativních omezeních a postupné výstavbě protipovodňových opatření. Město Brno má zájem tyto problémy řešit, proto ve středu 18. října uspořádá další ze série konferencí Odborně o Brně, tentokrát s názvem Protipovodňová opatření a bytová výstavba. Akce se koná od 15:00 hodin v Kongresovém centru brněnského výstaviště a je zajišťována ve spolupráci s Asociací brněnských architektů a stavitelů ABRAST.

Brno leží na soutoku dvou řek a život u řeky přirozeně čas od času ovlivňuje také velká voda. Zóny aktivního rozlivu brněnských řek jsou v současnosti vnímány jako jedna z vážných překážek rozvoje bydlení. Cílem konference je proto propojit informace města o přípravě přírodě blízkých protipovodňových opatření a poznatky pracovníků státní správy, kteří o podmínkách povolování staveb rozhodují, se zástupci investorů, kteří projekty výstavby bydlení připravují. Jednání se tedy zúčastní zástupci brněnského magistrátu, krajského úřadu i Povodí Moravy, s. p., dále pak odborná veřejnost se zaměřením na projekční činnost, zástupci stavebních firem a investorů ve výstavbě a také zástupci samosprávy města a městských částí.

První přednáškový blok se bude zabývat legislativním rámcem povolování staveb pro bydlení v blízkosti řek, druhý představí aktuální záměry města na revitalizaci brněnských nábřeží spojené s výstavbou protipovodňové ochrany okolního území.

„Revitalizace nábřeží a výstavba bydlení v kontaktu s řekou je v Brně jedním z nejvýraznějších témat rozvoje města. Aktuálně připravujeme jak komplexní revitalizaci nábřeží Svratky v centru města, tak další projekty na Svitavě v Zábrdovicích nebo na Staré Ponávce v Komárově. Konkrétní plány protipovodňových opatření nyní vznikají také pro rozsáhlé území na jih od centra města,“ dodal náměstek primátora pro rozvoj města Martin Ander.

Pro lepší informování veřejnosti o přípravě protipovodňových opatření a oživení nábřeží řek spustilo město nové webové stránky www.voda.brno.cz, na kterých se lze dočíst vše o koncepci protipovodňových opatření a o plánovaných projektech. Stránky budou průběžně doplňovány o aktuální informace z dění kolem oživování brněnských nábřeží a postupu prací na jednotlivých projektech.

Další informace včetně formuláře pro registraci na konferenci naleznete na www.voda.brno.cz.