Internetová encyklopedie dějin Brna půjde snadno číst i v mobilu

10. červen 2020

Uživatelsky komfortnější bude díky nové optimalizaci web Internetové encyklopedie dějin Brna. Tyto hojně navštěvované stránky zaznamenávají v průměru 70 tisíc unikátních přístupů měsíčně.

„Jedná se o optimalizaci webové aplikace pro mobilní zařízení. V současnosti jsou internetové stránky encyklopedie nastaveny pouze pro zobrazení na počítačích a její prohlížení na tabletech a mobilních telefonech je uživatelsky velmi nekomfortní,“ uvedl uvolněný člen zastupitelstva pro oblast informačních technologií Ondřej Kotas.

O příspěvek 100 000 korun na zdokonalení webu Internetová encyklopedie dějin Brna požádalo Muzeum města Brna. Radní dnes doporučili zastupitelům schválit poskytnutí těchto prostředků.

Encyklopedii tvoří soustava navzájem propojených karet z různých oblastí brněnské historie pojednávajících  např. o osobách, událostech, ulicích, školách, pamětních deskách apod. V budoucnosti se počítá s doplňováním dalších tematických okruhů, stejně jako s cizojazyčnou verzí. Nápad začít pracovat na dějinách Brna encyklopedickou formou se zrodil v hlavě známé brněnské historičky Mileny Flodrové, která se stala i nejplodnějším přispěvatelem rodící se encyklopedie. Autorský kolektiv tvoří odborníci z Muzea města Brna, Archivu města Brna, Masarykovy univerzity, Moravské galerie a z dalších brněnských institucí.