Hudební metropole Lipsko na návštěvě v Brně. Přiveze světelnou a zvukovou instalaci „25 Her(t)z“

22. květen 2018

Poznávat hudební bohatství partnerského města Lipska všemi smysly mohou Brňané na Moravském náměstí v době od 28. do 31. května 2018. Na jejich návštěvu tam čeká jedinečné umělecké dílo kombinující hru světla a zvuku: interaktivní instalace „25 Her(t)z“ s atraktivním doprovodným programem. Účast na slavnostním zahájení 28. května ve 20 hodin přislíbil mimo jiné lipský vokální soubor amarcord.

Od Bacha a Mendelssohna přes Brahmse a manžele Schumannovy až k Wagnerovi a Janáčkovi: lipské hudební dějiny se mohou pyšnit mnoha světoznámými jmény. Písmena, ze kterých se tato jména skládají, jsou rozdělena na celkem 128 samostatných panelů, která podobně jako v křížovce formují pětimetrovou skulpturu s názvem „25 Her(t)z“. Tento „maják“ lipské kultury se v září 2016 vydal na turné po Evropě. Po zastávkách v Lyonu, Rotterdamu, Krakově a Curychu dorazil také do Brna, aby spolu s atraktivním doprovodným programem pozval jeho obyvatele k akustickému setkání s hudební metropolí Lipskem.

Denně od 11 hod. se mohou návštěvníci usadit na pestré kostky umístěné před instalací a dozvědět se prostřednictvím krátkých hudebních úryvků a audionahrávek o hudebním bohatství Lipska. Ve večerních hodinách pak hra světla a barev, podmalovaná zvukovou koláží z děl nejvýznamnějších lipských skladatelů, vezme publikum na fascinující cestu do partnerského města.

Umělecké dílo je společným výtvorem francouzského světelného mága Philippa Morvana a lipského hudebníka Mika Dietricha, kteří na něj obdrželi zakázku od společnosti Leipzig Tourismus und Marketing (LTM) GmbH. „25 hertzů, které mají jít rovnou do srdce,“ tak popisuje své dílo Morvan. „Přibližně od 25 hertzů totiž začíná být zvuk slyšitelný, je to počátek veškeré hudby.“ Dietrich doplňuje: „Zvuková koláž obsahuje kromě ‚starých‘ tónů i ty současné. Vzniká tak unikátní akustický most mezi historií a modernou.“

Zajímavá spojení slibuje také doprovodný program: zárukou dobré nálady je inovativní kombinace hudby a sportu „Jymmin“, do které se návštěvníci mohou osobně zapojit, v úterý odpoledne si zase mohou malí i velcí ve workshopu Vladimíra Kiseljova pod umělcovým vedením vyzkoušet „malování s hudbou“. Program doplňují menší hudební příspěvky ZUŠ Veveří z Brna. Přímo na místě se uskuteční hra o ceny, v níž budou vylosováni dva výherci zájezdu do Lipska pro 2 osoby.

V rámci prezentace Lipska coby hudební metropole vyjde 28. 5. čtyřstránková zvláštní příloha v MF DNES.

Projektovým partnerem LTM GmbH jsou Saská státní kancelář (v rámci kampaně „So geht sächsisch“), Německá centrála turistického ruchu (DZT) a partnerské město Brno.

Po hostování v Brně bude instalace 25 Her(t)z k vidění ve Vídni (7.–10. června 2018).

Více informací o projektu a Lipsku viz:
www.leipzig.travel/25hertz
www.jymmin.com
www.simply-saxony.com
www.leipzig.de

Pondělí, 28. května 2018
20 hod.: Zahájení se světelným mágem Philippem Morvanem, souborem amarcord (Lipsko), týmem »Jymmin« // poté až do 22:30 hod.: interaktivní světelná a zvuková show

Úterý, 29. května 2018
16–19 hod: Malování s hudbou! Společné velkoformátové malování s malířem Vladimírem Kiseljovem, podkreslené hudbou Johanna Sebastiana Bacha, Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Děti i dospělí jsou srdečně zváni!

29.–31. května 2018
11–20 hod.: Objevte hudební metropoli Lipsko!
Krátké hudební úryvky a audionahrávky informují o hudebním bohatství Lipska a zvou k pozastavení se // Jymmin – hudba vytvořená pohybem: Vyzkoušejte sami! // 20 hod.: hudební příspěvek z Brna
// poté až do 22:30 hod.: interaktivní světelná a zvuková show

K městskému partnerství Brno – Lipsko:
Lipsko je se svými asi 590 000 obyvateli největším městem Spolkové země Sasko, významným univerzitním a veletržním centrem. Od roku 1973 jsou Brno a Lipsko partnerskými městy, po pádu tzv. železné opony byla spolupráce obnovena v roce 1999. Úzká kooperace funguje zejména v sociální oblasti, kultuře, sportu, marketingu a cestovním ruchu.

tis@brno.cz

Kontakty v Lipsku: