Gregor Johann Mendel navštíví Dubaj

1. prosince 2021

Součástí Všeobecné světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji bude také prezentace opata a vědce Gregora Johanna Mendela. Jejím záměrem je informovat návštěvníky o spojitosti zakladatele genetiky s jeho působištěm a místem vzniku objevů, tedy s Brnem.

Výstava se bude jmenoval Mendel Primacy a bude k vidění v rotační expozici českého pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji jako součást tématu Mystery of Knowledge od 1. do 15. března 2022. Zařizuje ji společnost Sun Drive, které na ni město v případě schválení zastupitelstvem poskytne dotaci ve výši 500 tisíc korun.

V expozici bude umístěna speciální projekční stěna DNA Fiber Wall, která bude imitovat vlákna DNA
a mikrosvět. Touto stěnou bude moci návštěvník projít a pomyslnou časovou bránou se tak dostat do doby, kdy žil Gregor Johann Mendel (1822–1884), zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti.

„Mendel ovlivnil vědu po celém světě. Zejména dnes, kdy je genetika jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů, je proto na místě si tuto osobnost připomínat. Návštěvníci EXPO 2020 v Dubaji se budou moci dozvědět řadu zajímavostí nejen o samotném vědci, ale také o Brně,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

Předmětem dotace budou náklady spojené s expozičními prostory pro prezentaci, zajištění a organizace spedice expozice a její instalace a deinstalace v Dubaji.