Futsal a squash se od města dočkají větší finanční podpory

9. června 2021

Rada města Brna doporučila zastupitelstvu přeřadit futsal a squash v rámci Metodiky na podporu vrcholového sportu v Brně z II. do I. skupiny. Toto rozhodnutí podpořil také Odbor sportu MMB. Oba sporty by tak dosáhly na větší finanční podporu od města Brna.

O zařazení futsalu do I. skupiny požádal spolek Helas Brno, nejúspěšnější futsalový klub v jihomoravském regionu. V Brně se v rámci tohoto sportu v minulosti konala řada prestižních akcí včetně mistrovství Evropy. Průměrná návštěvnost domácích ligových zápasů Helasu se pohybuje kolem 500 osob.

O zařazení squashe pak požádal klub Squash Viktoria, který v roce 2019 získal řadu titulů a obsadil rovněž třetí místo na ME klubů. Dlouhodobě se mu daří také v mládežnických kategoriích. Jeho členská základna se neustále rozvíjí a mnoho hráčů se probojuje do reprezentačních výběrů.

„Futsal je jedním z nejrychleji a nejdynamičtěji se rozvíjejících sportů. Má stále širší hráčskou základnu i fanouškovskou popularitu. ČT sport pravidelně vysílá živé futsalové přenosy. Proto se domnívám, že jeho zařazení do I. skupiny je nutností. Podobně vnímám i squash, který se z kondičního hobby proměnil v profesionálně pojatý sport s řadou mezinárodních turnajů,“ vysvětlil radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý.

Dalšími sporty zařazenými do I. skupiny jsou například fotbal, cyklistika, krasobruslení, lední hokej či judo.