Díky solárním panelům ušetří domov pro seniory statisíce

10. červen 2020

Pomocí projektu fotovoltaických panelů na střeše plánuje Dům pro seniory Holásecká snížit náklady na spotřebu elektrické energie. Podle zpracovaného energetického posouzení předpokládá Domov pro seniory Holásecká roční snížení provozních nákladů o 247 700 korun a roční úsporu energie 64,954 MWh.

„Vyrobená elektrická energie bude využita pro vlastní spotřebu, přebytky mohou být dodávány do sítě. Realizace projektu je naplánována ve druhém čtvrtletí roku 2021. Domov pro seniory Holásecká požádá také o udělení licence pro podnikání v energetických odvětvích, což je nutná podmínka daná národní legislativou. Na vypracování žádosti o dotaci a další administraci projektu bude spolupracovat Odbor implementace evropských fondů MMB,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl.

Domov pro seniory Holásecká požádá o dotaci z Operačního programu Životního prostředí. Projekt je ojedinělým a unikátním záměrem města a jeho příspěvkové organizace. Celkové výdaje na realizaci se předpokládají na 2,6 milionu korun. Dotace je odhadována na 1,6 milionu korun a výše spolufinancování města Brna je tak milion korun.

Na projekt žádá Domov pro seniory Holásecká o dotaci z evropských fondů a o prostředky města. Radní dnes odsouhlasili financování projektu. Tento krok ještě musí stvrdit zastupitelstvo.