Centra pro lidi bez přístřeší budou pomáhat i po skončení nouzového stavu

10. červen 2020

Možností navýšení individuálních neinvestičních dotací na zajištění provozu Center pro osoby bez přístřeší se budou zabývat zastupitelé. Rada města Brna jim doporučila návrh schválit. Některá opatření, která vznikla v souvislosti s epidemií koronaviru chce Odbor sociální péče MMB prodloužit a mírně upravit tak, aby pomáhala i nadále.

„Vláda České republiky uložila povinnost zajistit systém péče o osoby bez přístřeší v souvislosti s koronavirem. Vzniklá situace ukázala, že město dokáže na vzniklou krizi reagovat okamžitě a že ve spolupráci s příspěvkovými a neziskovými organizacemi umí nalézt rychlá řešení. V krátké době vznikla místa pro různé cílové skupiny, město zajistilo úhradu provozních nákladů i dodávku ochranných pomůcek. Díky zřízení tří nových center pro lidi bez domova či přístřeší a se závislostním chováním se nám podařilo udržet situaci pod kontrolou a snížit výskyt lidí bez domova v centru města o více než 50 % v meziročním srovnání,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V činnosti by město rádo pokračovalo nejen kvůli rizikům spojeným s možnými dalšími vlnami pandemie. „Činnost by se neměla v této fázi soustředit jen na zajištění základních podmínek pro přežití lidí bez domova, ale očekáváme prohloubení individuálně orientovaných aktivit sociální práce, jejichž cílem je pomoct lidem k návratu do běžného života. To ale vyžaduje vyšší počet kvalifikovaných sociálních pracovníků i lepší materiální zajištění. Proto navrhujeme zastupitelstvu schválit dotace na tyto projekty,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl.

Navýšení poskytnuté neinvestiční dotace o 350 000 Kč by měla získat Diecézní charita Brno na zajištění provozu Centra pro osoby bez přístřeší u Anthroposu až do 15. srpna 2020. Společnost Podané ruce by pak mohla získat navýšení dotace o 3 500 000 Kč, aby mohla zajistit provoz Centra pro osoby bez přístřeší na Vlhké v období do 31. prosince 2020.

Mgr. Anna Dudková
mobil: +420 770 179 563