Brno získalo jako první české město zlatou medaili v soutěži Evropských kvetoucích měst 2017

19. září 2017

Město Brno se v letošním roce ucházelo o titul v soutěži Entente Florale Europe 2017. Mezinárodní odborná porota městu udělila zlatou medaili. Brno se tak stalo prvním českým městem s tímto oceněním. Porota kladně ohodnotila kvalitu péče o zeleň a přírodu ve městě, ale také úroveň ekovýchovy, služeb pro turistický ruch či zapojení veřejnosti do projektů zlepšujících životní prostředí.

Tomuto úspěchu města bude věnována i výstava v Urban centru, která se bude konat od 2. do 13. 11. 2017. Návštěvníci na ní uvidí i prezentace připravené pro porotu soutěže.

„Ze zlaté medaile pro Brno mám obrovskou radost. Úspěch v této prestižní evropské soutěži potvrdil, že úroveň péče o zeleň je v Brně dlouhodobě vysoká. Zlatá medaile patří všem Brňanům, kteří si zeleně ve svém okolí váží a sami přispívají k tomu, aby město bylo krásnější a příjemné k životu. Pro Brno je toto prestižní ocenění výzvou k dalšímu rozvoji zeleně a vytváření čistého a zdravého prostředí pro život. Je také jedinečnou příležitostí k pozitivní prezentaci města v Evropě,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Zástupci města si ocenění převzali v pátek večer ve slovinském městě Podčetrtku, kde se slavnostní vyhlášení konalo. V sobotu dopoledne se tam uskutečnil Evropský jarmark, kde se na svém stánku prezentovalo i Brno. K představení využilo také fotografie, které občané zasílali do facebookové soutěže #brnokvete i díky vám.

Při oceňování porota nehodnotila pouze úroveň péče o zeleň ve městě, ale zaměřila se také na zlepšování kvality života, úroveň ekologické výchovy a osvěty, udržitelný rozvoj, nabídky služeb pro turistický ruch či komunikaci s obyvateli k zajištění těchto cílů. Odborná porota při prohlídce Brna 14. července navštívila například prostory Nové radnice, nové informační centrum TIC Brno, park pod hradem Špilberk, středisko ekologické výchovy Hlídka, park Pod Plachtami v Novém Lískovci, který představuje ekologický přístup k hospodaření s dešťovou vodou, či živý městský park Lužánky a městskou část Medlánky, kde byly prezentovány komunitní aktivity a chráněná území.

Soutěž Evropských kvetoucích sídel každoročně vyhlašuje organizace „Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage“ (AEFP), což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Projekt je znám již od roku 1975, iniciovaly jej dvě květinové velmoci – Francie a Velká Británie. Hlavní důraz byl kladen na květiny, květinovou výzdobu měst a obcí a pořádek a čistotu v sídlech.

Postupem doby se kampaň soutěže rozšiřovala o propagaci zajištění a rozvoje příznivého životního prostředí sídel, tvorbu a rozvoj funkční sídelní zeleně, cílila také na udržitelný život společenský, kulturní a ekonomický, a to při širokém zapojení veřejnosti. Do soutěže se přidávaly i další evropské země, v současnosti je zapojeno 11 evropských zemí (včetně České republiky), z nichž každá vysílá po jednom ze svých zástupců za obec a město; kritéria soutěže se postupně rozšířila zvlášť pro hodnocení obcí a zvlášť pro hodnocení měst.

Garantem české účasti v této mezinárodní soutěži je Ministerstvo životního prostředí. Organizátorem soutěže je v ČR od samého počátku české účasti, tedy od roku 2002, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanské sdružení (SZKT).

Město Brno se soutěže poprvé zúčastnilo v roce 2004. Tehdy získalo stříbrnou plaketu a speciální cenu za zvlášť profesionální přístup v péči o historické parky a koncepční péči o stromořadí. V roce 2016 město Brno hostilo slavnostní udílení cen. Událost se konala v Besedním domě, navazující Evropský jarmark se konal na nádvoří Nové radnice.

Mgr. Kateřina Gardoňová
mob.: +420 602 595 170