Brno zahájilo jednání ke studii proveditelnosti na stavbu Hyperloopu

25. říjen 2016

Rada města Brna vzala na vědomí záměr navázat spolupráci se společností Hyperloop Transportation  Technologies (HTT) a hlavním městem Prahou ve snaze ověřit proveditelnost výstavby technologie Hyperloop mezi městy.

Vedení města absolvovalo již dříve schůzku ohledně možné spolupráce na vývoji technologie Hyperloop na území města Brna a Jihomoravského kraje. Impulzem k jednání byla potřeba urychlit spojení mezi Brnem a třemi klíčovými nejbližšími evropskými metropolemi – Vídní, Bratislavou a Prahou.

Hyperloop není pouze novým způsobem přepravy, který v ideálním případě umožňuje cestování rychlostí kolem tisíce kilometrů v hodině. Důležité pro Brno je hlavně zapojení místních talentů, vědců a začínajících podnikatelů do vědecko-průmyslové komunity okolo Hyperloopu, ta je už nyní celosvětově poměrně velká,“ uvedl náměstek pro Smart City Jaroslav Kacer.

Studie proveditelnosti, která by měla odpovědět na základní otázky týkající se vybudování a provozu Hyperloopu, by byla financována napůl společností HTT a napůl oběma městy.

Na leden 2017 je v Brně naplánována odborná konference k vysokorychlostním tratím a Hyperloopu, které by se měli zúčastnit zástupci města, centrálních národních institucí, univerzit, start-upové komunity i společnosti Hyperloop Transportation Technologies.

O technologii
Koncept vysokorychlostní přepravy Hyperloop představil před třemi lety podnikatel Elon Musk. Spočívá v pohybu přetlakových kapslí v podtlakových tunelech. Muskův návrh počítá s přepravou malých kapslí pro několik pasažérů, popřípadě i pro osobní vozy či náklad, které by se na vzduchovém polštáři pohybovaly rychlostí max. 1200 km/h uzavřeným tubusem. Samotný pohyb zajistí řada lineárních urychlovačů umístěných na stěnách tubusu.

Spojení dvou největších měst ČR by se zkrátilo ze současných dvou a půl hodiny na přibližně čtvrthodinu.

Prioritou v rámci spolupráce se společností HTT bude aktivně zapojit zdejší univerzitní i podnikatelské kapacity. Cílem je propojení místních brněnských firem, startupů, univerzit či vědeckých center, které mohou pro tuto technologii dále vytvářet nová chytrá řešení. I v případě, že by se projekt vyvinul jinak, město Brno by mohlo uplatnit nové technologie v jiných oblastech.

Mgr. Kateřina Gardoňová
mob.: +420 602 595 170