Brno rozjíždí carsharing neboli sdílení vozidel

12. květen 2015

Poté, co město Brno odstartovalo projekt tzv. bikesharing, tedy sdílení kol na území Brna, a tím zahájilo kroky vedoucí ke snížení počtu vozidel nejen v centru města, připravuje něco obdobného v oblasti automobilové dopravy. Jedná se o carsharing neboli sdílení aut, čímž by mělo při dobře nastavené strategii opět docházet ke snižování počtu vozidel ve městě a tím i emisí z výfukových plynů.

Jde o pronájem parkovacích stání na podporu pilotního projektu elektro-carsharingu. Rada města schválila v úterý 12. května 2015 seznam lokalit pro zřízení výpůjčních míst a umístění nabíjejících stanic včetně podmínek a sazby pronájmu 6 tis. Kč za parkovací stání a rok. Carsharing by provozovala privátní společnost, město by pronajalo pouze pozemky a určilo lokality.

Výhodou carsharingu je zejména skutečnost, že každé sdílené vozidlo nahradí dle zahraničních zkušeností 9–13 soukromých vozidel. Pokud je carsharing důsledně řešen pouze elektromobily, napomůže rovněž snižování negativních imisí z dopravy.

Seznam navržených lokalit (na každé budou 2 místa s jednou nabíjecí stanicí)
- Tř. Kpt. Jaroše, Benešova, Dominikánské nám., Jezuitská, Nádražní, Solniční, Za divadlem, Dornych, Uhelná, Kounicova, Šumavská, Zahradníkova

Tisková zpráva na téma bikesharing vyšla 31. 3. 2015 a je ke stažení v tiskovém servisu www.brno.cz

Mgr. Pavel Žára, tiskový mluvčí