Brno dostalo 2 800 respirátorů FFP2 darem od tchajwanského města Taoyuan

21. dubna 2021

Město Brno obdrželo humanitární dar ze spřáteleného města na Tchaj-wanu Taoyuan. Rada města Brna dnes schválila přijetí 2 800 kusů respirátorů FFP2. Respirátory budou určeny pro sociální služby města.

„V listopadu loňského roku Brno navázalo spolupráci s Taoyuanem, rozsáhlou metropolí na severu Tchaj-wanu. Při posledním online rozhovoru v březnu nám tamní primátor Cheng Wen-Tsan za své město nabídl pomoc při zvládání pandemie covid-19 ve formě respirátorů FFP2. Ty dnes přijímáme a jsme velmi vděční za tento velkorysý dar,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Město Taoyuan začalo jednat s Brnem v loňském roce a v tuto chvíli aspiruje na status partnerského města, který zajišťuje dlouhodobou spolupráci na mnoha úrovních. Prostřednictvím Regionální hospodářské komory Brno bude město oslovovat případné partnery z Brna a okolí pro možnou spolupráci s firmami na Tchaj-wanu. Taoyuan je mimo jiné i centrem vědy, výzkumu a inovací. České firmy tam tak mohou najít mnoho obchodních příležitostí. Připravuje se i spolupráce v oblasti školství – zejména univerzitním, kde jednání o koordinaci do budoucna již započala.

„Zdravotnické pomůcky od Taoyuanu budou využity v sociálních službách města, kde je vždy vítáno každé přilepšení. Tohoto projevu solidarity si velmi cením, je to výraz pochopení a podpory. Těším se do budoucna na další, snad více reciprocitní spolupráci, protože město Brno má bezesporu co nabídnout,“ dodala Markéta Vaňková.

Zdeňka Obalilová
mobil: +420 773 749 963