Brno bylo součástí finále celoevropské soutěže inženýrských studentů EBEC

8. srpna 2017

Vysoké učení technické v Brně hostilo evropské finále soutěže inženýrských studentů European BEST Engineering Competition, tzv. EBEC Final Round 2017. V pondělí 7. srpna byly za přítomnosti náměstka primátora Jaroslava Kacera v Besedním domě vyhlášeny vítězné týmy a došlo k slavnostnímu ukončení letošního finálového ročníku.

Ve finále soutěže se utkalo 14 týmů napříč Evropou od Španělska až po Rusko. Studenti celý první srpnový týden soutěžili ve dvou kategoriích – Team Design a Case Study.

Statutární město Brno se do soutěže aktivně zapojilo zadáním Case Study (tzv. případové studie) na téma Senzorická laboratoř v areálu BVV a blízkém okolí. Tato laboratoř by měla být snadno začleněna do správy, prostředí areálu i celé oblasti. Práce byly hodnoceny porotou složenou ze zástupců města, společnosti Veletrhy Brno a.s. a univerzit.

Porota hodnotila například technologicko-manažerské řešení, soulad s konceptem Smart City Brno či přenositelnost a realizovatelnost daného řešení. Důležitou součástí musel být také návrh na zapojení brněnských univerzit, vědecko-výzkumných center či start-upů,“ řekl náměstek primátora Jaroslav Kacer. Finální práce mohou sloužit jako základní materiály pro případné rozšíření provozu společnosti Veletrhy Brno a.s. v oblasti směrem k novým komerčním i neobchodním aktivitám.

Studenti na tématu pracovali 10 hodin a následně ho museli také co nejlépe prezentovat odborné porotě. Za zpracování brněnského tématu získal nejvíce bodů tým z Rumunska a Moldavska, druhé místo obsadilo Portugalsko a třetí nejlepší tým byl ze Španělska.

European BEST Engineering Competition je největší celoevropská inženýrská soutěž určená studentům technických univerzit z celé Evropy. Do EBEC se v evropském měřítku každoročně zapojí asi 6500 studentů. Vyvrcholením celé soutěže je evropské finále, kde soutěží nejlepších 120 studentů z celé Evropy. EBEC Final je každoročně umístěný v jiné evroské metropoli – v roce 2014 to byla lotyšská Riga, 2015 portugalské Porto a poslední ročník 2016 proběhl v srbském Bělehradu.

VUT v Brně a studentská organizace BEST Brno byly mezinárodním výborem vybrány jako organizátor finále této soutěže v konkurenci polské AGH Univerzity vědy a techniky v Krakově.