Brno bude hostit vyhlášení cen Entente Florale Europe

16. září 2016

Ve dnech od 22. do 24. září se bude v Brně konat vyhlášení cen soutěže kvetoucích sídel Entente Florale Europe, které se účastní osm evropských zemí. Vůbec poprvé se budou ceny vyhlašovat v České republice.

Slavnostní vyhlášení cen Entente Florale proběhne 23. září v Besedním domě, kde se sejde okolo tří set zástupců výboru, poroty a delegátů z nominovaných zemí. Zahraniční hosté si v Brně prohlédnou vilu Tugendhat, park Špilberk, centrum města i hvězdárnu.

O den později, dopoledne 24. září, se budou moci Brňané s nominovanými státy, z nichž každý vysílá každoročně po jednom ze svých zástupců za obec a město, seznámit na malé přehlídce, která proběhne na nádvoří Nové radnice.

Nominovanými státy jsou v letošním roce mimo Českou republiku také Slovinsko, Rakousko, Maďarsko, Belgie, Nizozemí, Německo a Irsko.

Českou republiku letos reprezentují dvě sídla z jižní Moravy – Hrušky a Slavkov u Brna.

Statutární město Brno, které je poprvé hostitelem slavnostního předávání cen, bylo do soutěže nominováno v roce 2004.

V konkurenci 11 evropských měst tenkrát získalo druhé místo a speciální cenu za zvlášť profesionální přístup v péči o historické parky a koncepční péči o stromořadí.

Uspořádání slavnostního vyhlášení vítězů soutěže „kvetoucích měst“ je pro město prestižní záležitostí, neboť se tato akce vůbec poprvé uskuteční v České republice. Zároveň budeme mít možnost ukázat, jak ve městě dokážeme pečovat o městské parky a stromořadí, za což jsme byli před více než desíti lety oceněni,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Organizací účasti města v soutěžila je pověřena Veřejná zeleň města Brna, která je správcem parků, vodních prvků a stromořadí ve městě.

O soutěži Entente Florale Europe

Evropská soutěž Entente Florale Europe probíhá od roku 1975 a jejím vyhlašovatelem je nevládní nezisková organizace „Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage“ (AEFP) – Evropská asociace pro zahradní krajinářskou tvorbu se sídlem v Bruselu. Projekt vznikl z iniciativy Francie a Velké Británie.

V současnosti je zapojeno 12 evropských zemí, z nichž každá vysílá každoročně po jednom ze svých zástupců za obec a město. Česká republika se této soutěže účastní od roku 2002.

Garantem české účasti v této mezinárodní soutěži je Ministerstvo životního prostředí a organizátorem soutěže v České republice je Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanské sdružení (SZKT).

Cílem soutěže je motivování a vzájemná inspirace představitelů obcí, zástupců soukromých firem i jednotlivých občanů ke spolupráci na zlepšování kvality života v sídlech.

Mgr. Kateřina Gardoňová
mob.: +420 602 595 170