Brno a Zbrojovka představí novou podobu fotbalového stadionu za Lužánkami

2. květen 2016

V pátek 6. května v 15 hodin bude odhalena maketa nového fotbalového stadionu za Lužánkami. Podobu nového stánku si budou moci fanoušci Zbrojovky a občané města Brna prohlédnout symbolicky na ploše starého lužáneckého stadionu.

Model se poté přesune na stadion Srbská, kde se koná ligový zápas mezi Zbrojovkou Brno a Jihlavou.  Další šancí, kdy si lidé mohou prohlédnout zmenšeninu připravované stavby, bude 11. května při zápase s pražskou Spartou. Během června bude maketa vystavena v nákupním centru Galerie Vaňkovka. Podrobnosti k této události i aktuální informace k přípravě stavby poskytneme v průběhu tohoto týdne.

Model vytvořila společnost Architektonické modely Praha za metodického vedení projektantem stavby z Ateliéru Brno. Model stadionu, zobrazující  urbanisticko – architektonické řešení včetně okolí, financoval fotbalový klub Zbrojovka Brno.

Stadion za Lužánkami byl postaven v letech 1949–1953. V letech 1959 – 1961, kdy byla postavena nová tribuna, se stal největším stadionem v republice s kapacitou 66 000 diváků. Návštěvnost fotbalových utkání v Brně byla unikátní a dosahovala až k počtu 40 000, především ve vítězné sezóně 1977/78. Ještě v 90. letech navštěvovaly zápasy brněnského klubu tisíce lidí. Legendárním se stal souboj s pražskou Slavií, který přilákal 2. října v roce 1996 neuvěřitelných 44 120 fotbalových fanoušků.

Postupem času však lužánecký stadion přestal vyhovovat požadavkům první ligy a v roce 2001 byl uzavřen. V roce 2003 stadion koupilo statutární město Brno. Rekonstrukci bránily vleklé spory o vlastnictví komunikací okolo stadionu vyvolané stavebním řízením k modernizaci stadionu a také nedostatkem financí.

O osud zchátralého stadionu se v roce 2015 začala zajímat skupina fanoušků pod vedením brněnského patriota Petra Švancary. Svépomocí dokázali společně s dobrovolníky vyčistit stadion od vegetace, upravit tribuny a připravit trávník na hrací ploše. V červnu loňského roku tu Petr Švancara uspořádal utkání k příležitosti ukončení své kariéry, které sledovalo 35 000 diváků. Za tento projekt byli nominováni na mezinárodní cenu The Stadium Business Awards v kategorii Nejlepší komunitní projekt roku 2015.

Výstavba nového fotbalového stadionu je jedním ze strategických projektů města Brna. Důstojný a kapacitně dostačující stadion v jihomoravské metropoli chybí léta a až nyní se věci ohledně realizace tohoto projektu pohnuly směrem k lepšímu.

tis@brno.cz