Česky CZEnglish EN

Na Červený kopec se vrátí „eldéenka“. Domy budou nové, historická stopa zůstane

8. červenec 2019

(zug) – Areál na Červeném kopci fungoval jako léčebna dlouhodobě nemocných od 60. let. Pavilony jsou ale nyní ve špatném technickém stavu a provoz LDN tam byl loni ukončen. V závěru června vedení města Brna schválilo projektový záměr na vybudování nového sociálně-zdravotního komplexu, který by měl na Červeném kopci vyrůst v nejbližších letech.

Rada města Brna 26. června schválila projektový záměr na vybudování sociálně-zdravotního komplexu na Červeném kopci za 424 milionů korun. Počítá se, že v letech 2019 a 2020 bude zpracována potřebná projektová dokumentace včetně povolení stavby, stavět by se mohlo v letech 2021 a 2022.

Projektový záměr vychází ze zpracované architektonické studie, která byla vybrána v architektonické soutěži vypsané Kanceláří architekta města Brna v roce 2018. Porota vybírala z 8 soutěžních návrhů a nakonec jednomyslně zvítězil koncept pražského ateliéru Rangherka 5.

„Změna bydliště v pokročilém věku je velkým tématem leckoho z nás a kvalita prostředí budoucího bydliště je základem kvality budoucího života. Naše koncepce je zaměřena na bydlení klienta. Nabídne mu soukromí, ale také možnost společenských kontaktů v různé podobě,“ popsali hlavní myšlenku svého díla architekti Jindřich Starý a Michal Schwarz.

Návrh představuje komplex tří nových třípodlažních domů o kapacitě 198 sociálně-zdravotních lůžek včetně lůžek pro denní pobyt. Domy jsou vsazeny do prostředí parku a v přízemí je architekti propojili velkou vstupní halou, která funguje současně jako vnitřní náměstí. Hala plynule přechází do okolního parku a centrální dlážděné piazzety, kterou uzavírá původní pavilon B. Autoři jej v areálu ponechávají, navrhují jej zrekonstruovat a využít jako edukační, informační a společenské centrum s kavárnou. Objekt tak na Červeném kopci zachová původní historickou stopu. 

Soutěžní porota ocenila, že architektonický výraz nových staveb je soudobý a přesvědčivý. Spolu s historickou stavbou podle ní vznikne kultivovaný areál s příznivým měřítkem. 

Areál vznikl jako infekční oddělení městské nemocnice

„V novém komplexu bychom chtěli zajistit na téměř 200 lůžkách dlouhodobou zdravotní péči např. o onkologické pacienty, pacienty po cévních mozkových příhodách nebo s neurodegenerativními poruchami. Bude fungovat jako samostatná příspěvková organizace. Součástí komplexu bude i společenské centrum pro rodinné příslušníky a veřejnost. Cílem je zajistit kontinuální sociálně-zdravotní péči o nemocné bez nutnosti jejich opakovaného přesunu do jiného typu zařízení z důvodu měnícího se stupně soběstačnosti,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Na Červeném kopci v katastrálním území Brno-Štýřice byla roku 1888 vybudována epidemiologická nemocnice. Budovy vznikly jako nízkopodlažní areálové pavilony v historizujícím stylu a fungovaly jako infekční oddělení městské nemocnice.

Roku 1964 zde začal provoz léčebny dlouhodobě nemocných. Od roku 2000 se LDN stala součástí Nemocnice Milosrdných bratří. Původní zařízení mělo 73 lůžek. Vzhledem ke špatnému technickému stavu pavilonů bylo nutné provoz léčebny na začátku roku 2018 ukončit a přesunout pacienty do nového oddělení pro dlouhodobě nemocné v areálu nemocnice na ulici Polní. 

 
  • ©  Statutární město Brno
  • Všechna práva vyhrazena – použití obsahu nebo jeho částí je možné pouze se souhlasem Magistrátu města Brna
  • Datum provedení poslední kontroly: 08.07.2019 16:17
  • Datum poslední aktualizace: 08.07.2019 16:17
  • Odpovědný útvar: Odeslat email na adresu
© webdesign Omega Design