Česky CZEnglish EN

Místo chátrající výměníkové stanice moderní komunitní centrum. Novolískovečtí se dočkali

27. května 2021

(tis) – Už od ledna čekají obyvatelé Nového Lískovce a širšího okolí na slavnostní otevření nového komunitního centra Skála, ve které se proměnila bývalá výměníková stanice na Oblé 54a. Koronavirová situace se konečně uvolnila natolik, že se celodenní akce může konat. V sobotu 29. května tak návštěvníky centra čeká kromě jeho prohlídky třeba botanická exkurze, poslech cimbálovky nebo setkání s architektem.

Provoz komunitního centra, ve kterém je v plánu pořádat kulturní akce, jednání zastupitelů, plesy, besedy, setkávání maminek s dětmi i zájmové aktivity typu cvičení nebo šachy, odstartuje v sobotu 29. května v 10 hodin.

Program zahrnuje možnost projít si s průvodcem celé centrum, tj. všechny sály, střechu i skleník, a potrvá do pozdního odpoledne. Hudební doprovod zajistí cimbálová muzika Omičan, odpoledne pak zazní swing v podání Petry Borovičkové a jejího tria. Připraven je také program pro děti.

Společenské dění tu naplno vypukne od června. Kapacita centra je 120 lidí. Jeho součástí je také kavárna. Pro objednávání prostor bude sloužit rezervační systém na webu městské části www.novy-liskovec.cz.

Vespod skála, na střeše zeleň

Objekt výměníkové stanice přestal svému účelu sloužit v roce 2009 a od té doby stavba uprostřed sídliště chátrala. Její okolí se v průběhu času stalo oblíbeným místem vycházek, protože skalní podloží poskytovalo dobré podmínky pro růst mnoha druhů rostlin a vznik přírodní zahrádky.

V roce 2015 se podařilo provést směnu majetku mezi městem Brnem a Teplárnami Brno a bývalá výměníková stanice byla svěřena městské části Brno – Nový Lískovec. Rekonstrukce se začala připravovat v roce 2016. Ze tří návrhů zvítězila studie architekta Petra Dobrovolného, který se stal hlavním projektantem stavby. V listopadu 2020 byla stavba dokončena a zkolaudována, otevřena ale může být vzhledem k pandemii covid-19 až nyní.

Město ke vzniku centra kromě pomoci s uspořádáním majetkoprávních vztahů přispělo také finančně. Na zelenou střechu komunitního centra o 262 m2 poslalo necelého půl milionu korun. 

 
  • ©  Statutární město Brno
  • Všechna práva vyhrazena – použití obsahu nebo jeho částí je možné pouze se souhlasem Magistrátu města Brna
  • Datum provedení poslední kontroly: 27.05.2021 13:35
  • Datum poslední aktualizace: 27.05.2021 13:35
  • Odpovědný útvar: Odeslat email na adresu
© webdesign Omega Design