Odpadový projekt roku „Re-USE“ slaví první narozeniny

7. června 2017

Projekt na předcházení vzniku odpadu „Re-USE aneb Druhý život věcí“, který v loňském roce získal prestižní ocenění „Odpadový projekt roku 2016“, oslavil první rok existence. Tisíce nevyužívaných předmětů, které jejich majitelé dali do oběhu k dalšímu využití, dosud vydělaly bezmála 130 tisíc korun. Brňané současně dali k dalšímu využití nábytek vážící přes 15,5 tuny. Ten byl již z velké části přerozdělen do rodin v sociální nouzi po celém Brně. Do projektu se za první rok zapojilo přes pět tisíc Brňanů.

„Jsou to tisíce drobností, které máme doma schované, přitom pro nás už nemají využití. Mnohdy zjistíme až při stěhování, kolik máme věcí, které už nám k ničemu nejsou, včetně židlí nebo stolků. Předáním nepotřebných věcí na jednom ze čtyř Re-USE pointů můžeme předcházet vzniku odpadu a pomáháme sociálně potřebným,“ řekl náměstek brněnského primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Výnos z prodeje odložených věcí jde v plné výši na zakládání nových květinových záhonů, kterými dělá Veřejná zeleň z Brna krásné kvetoucí město. I díky tomu chceme uspět v blížící se mezinárodní soutěži Entente Florale 2017, jejíž porota práci se zelení a zapojení veřejnosti do zkrášlování veřejného prostoru hodnotí,“ dodal Ander.

„Re-USE aneb Druhý život věcí“ je společným projektem města Brna a jeho odpadové společnosti SAKO. Veřejnost má po celý rok možnost odložit nevyužívané věci na čtyřech tzv. „Re-USE pointech“ na Sběrných střediscích odpadu. Tím předměty neskončí zbytečně ve spalovně nebo na skládce, ale vracejí se za symbolickou cenu do oběhu. Nejčastěji lidé odevzdávají neužívané předměty denní potřeby, nádobí, knihy, hračky či sportovní náčiní. Zvlášť využitý je odevzdaný nábytek (Re-NAB), který ve spolupráci s Odborem sociální péče nabízí město lidem v sociální nouzi, a staré předměty s historickou hodnotou (Retro-USE), které jsou předně nabízeny muzeím, divadlům a jiným kulturním institucím. Část předmětů byla veřejnosti nabízena také na nedávném Velkém dobročinném bazaru v pasáži Alfa.

Díky výnosu ze sbírky „Květiny pro Brno“, která se plní právě díky symbolickým příspěvkům za odebrané věci z Re-USE pointů, rozšířila Veřejná zeleň města Brna v uplynulém roce květinové záhony například na ulicích Poříčí nebo Zborovská.

Sběrné dvory s Re-USE pointy
SSO Hapalova, SSO Veveří, SSO Okružní, SSO Jana Svobody,

Sběrná místa Retro-USE
Sklad Škrobárenská, kryt Husova